Shoda náhod

Ráno jsme vyrazili relativně brzo, což se nám tu moc často nestává. Nebylo nám však přáno a píchli jsme pneumatiku, takže jsme posnídali u místního mechanika v dílně/obyváku, který nám nalil neurčitý alkoholický nápoj a vyměnil pneumatiku. Cesta byla z části prašná a neupravená, takže když jsem se kochala krásami okolí, Mara se potil při řízení na štěrku. Tenhle úděl mu trochu nezávidím. Příroda je tu opravdu nepopsatelně nádherná a nepamatuji si, kdy se mi stalo naposled, že bych na něco koukala s otevřenou pusou tak jako dnes. A to jsme teprve na začátku 🙂

Odpoledne jsme dorazili do města Nghia Lo, kde jsme sháněli ubytování. Recepční z hotelu nám s úsměvem na rtech řekl, že shodou náhod má kamaráda, u kterého můžeme přespat a ten kamarád u sebe shodou náhod ubytoval nějakého Čecha. Klučina jménem Tung si nás opravdu za pár minut vyzvedl a odvezl domů. Tung bydlí se sestrou a rodiči v útulném domečku na okraji města. Opravdu tu mají ubytovaného Čecha jménem Zdeněk. Český důchodce a nadšený cestovatel, který provozuje web vietnamista.cz.

Tung nás vzal na procházku do vesnice asi kilometr odtud, kde vyvěrá horký pramen a celá místní vesnice se tam chodí koupat. Po cestě tam jsme potkali partičku kluků a jeden si vítězoslavně nesl uloveného hada domů na gril. Zjistili jsme, že kdo má dům v patře na kůlech, je bohatý a kdo má dům v patře a u silnice, patří mezi místní smetánku 😀 Po příchodu na místo přišlo menší rozčarování. Čekala jsem průzračné jezírko uprostřed přírody, ale našli jsme obří betonový kolos s pár vaničkami. Pokud byste nechtěli sdílet vanu s ostatními nebo čekat hodinu v řadě, můžete si připlatit a dát si vanu v místních „lázních“, kde máte čarovnou koupelničku sami pro sebe 😀

Večer nám Tungovi rodiče připravili velikou večeři a byla to neskutečná dobrota. Tungova maminka do nás nekompromisně cpala, co se vešlo 😀 Neustále nám dávala talíře s jídlem pod nos a pobízela, ať si vezmeme. Stejně jak u našich českých babiček, v tomhle případě není úniku.

Mám velkou radost z tohoto náhodného setkání, kdy jsme konečně mohli vidět život obyčejné vietnamské rodinky, dozvěděli se pár zajímavých informací od pana Zdeňka a viděli místní život vesničanů.

večeře

místní lázně a čarovné koupelničky
místní lázně a čarovné koupelničky

místní alkoholické nápoje

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *